Odpornost na hipnozo

Na oddaji 24ur ne širijo samo fake news, neresnic in zavajanj, ampak uporabljajo tudi propagandne izraze, kot je npr. " slovenska eksplozija okužb", ki nato mesarijo že tako scvrte nevronske mreže fragmentirane intersekcije telesa in duše.

Vse skupaj bi bilo v nekih drugih časih označeno za mentalno bolezen, vedar saj se tudi v Diagnostičnem in statističnem priročniku duševnih motenj vsako leto spreminjajo definicije.


Psihoanaliza je za razliko od drugih "psiho delavcev" pozorna na uporabo besednjaka, izbiro besed in zmot, ki se tam pojavljajo. Pa tudi sprememb definicij, ki niso naključne, temveč pri tvorjenju označevalnih verig sledijo neki logiki.

A ker je pozorna na glas, ki je arhetipski vir hipnoze, lahko tudi sama pade nazaj na načelo (ugodja) realnosti, lahko jo spodnese in odplakne v odtok propagande.

Da se to ne bi zgodilo, mora predvsem paziti na ožanje pogleda. Bolj ko se pogled oža in fokusira, bolj ko nevrotično želi verjeti v velikega Drugega, bolj se predaja lastni naivni spontani zavesti, ki ne ve niti tega, da je govorjena.

Dober analitik mora zato biti imun, potrebuje dobra teoretična in emocionalna protitelesa ter toleranco za:
- odsotnost družbene vezi
- odsotnost smisla v življenja
- prosto tesnobo
- frustracije in agresivne impulze.

Ki obstajajo v polju in ne toliko v tem ali onem posamezniku.

Skratka, mentalno zdravje pomeni, da imamo na stvari lahko širok pogled iz različnih zornih kotov. Oziroma, da smo v usmeritvu do objekta zmožni  različnih čustvenih pozicij in transformacij.


Tak človek se zaveda pomena družbene vezi (diskurzov), ki jih zato poskuša preoblikovati tako, da v njih lahko vsi občutimo smisel. Ne pozicionira se na raven žrtve, agresivne impulze pa sublimira in transformira v kaj lepšega.

To pa so tudi cilji umetnosti.

Predstavljajte si svet, kjer bi na televiziji vrteli več umetnosti in manj propagande.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ujetniki nočnih mor

O kreativnem opazovanju

Soočenje s presežkom