Kako hudo?

Vprašal me je, kako hudo bo v svetu, kakšne strahote se bodo dogajale v prihodnosti?
Moj odgovor: odvisno, kaj bomo naredili iz tega, odvisno kako bomo rokovali s simptomi. O tem glej Star Trek Picard.


Prihodnost nikoli ne vznikne kar ex nihilo, ampak se rojeva v sedanjosti. Kdor natančno posluša, bo imel morda priložnost, da se postavi na pravo stran.

In kaj je prava stran? Prava stran je bodočnost, ki ni prihodnost, ampak je prisotnost reza v substanci sveta. Mislim na rez, ki dobesedno odreže zgodovino in jo retroaktivno spremeni ter s tem ustvari novo sedanjost. O tem glej Nolanov Tenet, kjer si točno ta cilj zastavi zlobec Andrei Sator.
Mimogrede. Hillary Clinton pravi, da je Putin, rus, ukazal Trumpu, naj ukaže drhali, da napade Kapitol. Filmski scenarij.

Če reza ne bo, verjetno sledi scenarij.

Naslov scenarija: Posredniški renta neo-fevdkapitalizem.
Ki lahko obstaja le z močnim nadzorovalnim sistemom ter kognitivno in biopolitiko. Tudi zato bo vse, ampak res vse, v oblaku.

Bitke se odpirajo že vsak dan. En primer je vojna na keš (drobiž). Kmalu ga ne bo. Obstaja pa še osrednja vojna. To je vojna na subjekt. A če sledimo Heglovi ideji, je prav subjekt tisti rez, o katerem sem govoril. V prihodnosti lahko zato pričakujemo eliminacije: kava brez kofeina, pivo brez alkohola, ljubezen brez padca, računalnik brez diska, zavarovalniške družbe brez tveganja, življenje brez bolezni itd.... demokratične volitve brez ljudi in demokracija brez volitev.

Kar je potlačeno, pa se vrača. Tako lahko pričakujemo razkrivanje realnega, kar je drugo ime za apokalipso, ki jo znanstvene hipoteze o klimatskih spremembah postavljajo v leto 2026.

Kakšna je alternativa? Vprašanje - kako postati politično pomemben subjekt. Učenje. Za bolj konkretne strategije pa preberi npr. zadnjo knjigo od Erika Olina Wrighta.

Kako hudo bo torej? Filmsko hudo. Enjoy the ride.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ujetniki nočnih mor

O kreativnem opazovanju

Soočenje s presežkom