Narava v matrici

Zadnjič so mi povedali, da so pred kratkim odkrili, da lahko nevroni rastejo tudi v pozno starost. Očitno je bilo, da je sogovorec samo ponovil stavek, ki ga je nekje slišal, čeprav ga še ni raziskal. Ni znanstvenik, zato se to od njega tudi to ne pričakuje. Bi bilo pa zanimivo, če bi o tem kdaj spregovorili na tv, namesto, da nam neprestano kažejo dolgočasno propagando.

Obstaja razlika, ki jo Dennett imenuje razlika med sposobnostjo (competences) in med razumevanjem (comprehension). Opozori, da se narava sigurno vede inteligentno in pametno, da pa to nujno še ne pomeni, da tudi reflektira svoje početje. Da torej ne potrebujemo verjeti v vso prisotno zavest, neoprijemljive duše ali bogove narave, da bi razumeli kaj se dogaja okoli nas. In, da ptiči ne potrebujejo umetniške refleksivne žilice, da bi zgradili svoja gnezda. Zadostuje že evolucijsko izoblikovan kljun, ki ptiču prepreči, da bi gradil iz opeke in betona (affordance).

Narava morda res nima zavesti, je pa urejena in se ureja. To pa bi lahko bila najširša definicija uma. Nezavedni um? Morda, če malo razširimo definicijo uma in idej.

Znano je, da se možgani urejajo in preurejajo, kar imenujemo nevroplastičnost. Hkrati pa v njih poteka neurogeneza, proces rojevanja novih nevronov, ki ga lahko z določenimi načini podpiramo ali pa negiramo. Vse to je znano že 20 let. V družbi se je od takrat ta informacija replicirala in širila, čeprav se nekatere informacije širijo s težavo. V nekatere druge pa vlagajo ogromno denarja, da bi jih poznal skoraj vsak, in da jih ne bi, zaradi neprestanega ponavljanja, nikoli pozabili. Na žalost to niso sodobna znanstvena spoznanja, ampak je samo nič vredna in zelo dolgočasna propaganda. Dnevna propaganda nima samo funkcije ženske v rdečem, ampak se razrašča v propagandni sistem, ki je prevzel vse ostale. Človek zaradi njega ne bo odkril svojih posebnih moči in sposobnosti, zaradi katerih ne bi potrebovali biti niti bulletproof, saj bi naboje ustavili že v zraku s svojim razumevanjem.


Pred 20 leti je nastalo prav to odkritje, ki ga danes samo obujam. Ideja je morda res še starejša, vendar jo je film Matrica razširil v filmsko in kulturno zavest. V Matrici je bilo povedano že vse. Predlagam, da si trilogijo ogledamo še enkrat, skupaj s knjigo Philosophers Explore The Matrix, da bi jo končno razumeli. V razumevanju vidim upanje, da se izognemo togemu razmišljanju in dolgočasnemu življenju.

Komentarji

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Ujetniki nočnih mor

O kreativnem opazovanju

Soočenje s presežkom